TILLSTÅND

Tillstånd söker du på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen. Tillståndet är personligt och knutet till en viss fastighet. Du behöver bara tillstånd om du bor inom område med detaljplan. Ring din kommun och hör om du behöver tillstånd.

När behöver du tillstånd för att ha övriga sällskapsdjur?

Antalet djur avgör om du behöver tillstånd för att ha övriga sällskapsdjur. Som övriga sällskapsdjur räknas till exempel:

  • kaniner
  • illrar
  • gnagare
  • fåglar
  • fiskar
  • groddjur
  • reptiler.

Du behöver inte tillstånd för övriga sällskapsdjur även om du håller, föder upp eller säljer många av dem. Om syftet däremot är att verksamheten ska ge ekonomiskt utbyte så är den yrkesmässig vilket innebär att du behöver tillstånd.


Bo granne med djur

Text: Ulrica Otterling hämtad från villaägarna

Kuckelikuuu! En galande tupp behöver inte betyda slutet för grannsämjan, men risken finns att konflikter uppstår om grannarna tycker att ditt djur är störande. Vilka rättigheter och skyldigheter har den som har djur i tätbebyggda områden och vad har du som granne för möjlighet att påverka situationen?

Höns blivit en allt vanligare syn på tomter i villaområden. Höns tillhör de djur som du eventuellt måste ha tillstånd för att ha inom detaljplanerat område. Det är upp till kommunen att besluta om tillstånd krävs. Eftersom ansökan om tillstånd är förknippad med en avgift, har antalet höns i villaområdena troligtvis ökat ännu mer.

Tillstånd kan krävas för höns och minigris

Kravet på tillstånd kan gälla om du bor inom detaljplanerat område och vill ha höns, minigris eller något annat djur som inte är ett traditionellt sällskapsdjur i trädgården. Tillstånd söker du hos miljöförvaltningen hos kommunen.

Om Miljöförvaltningen upptäcker att tillstånd saknas, uppmanar de först djurägaren att söka tillstånd och om någon vägrar göra det, kräver de till slut att ägaren gör sig av med djuren.

Tillstånd söker du hos kommunens miljöförvaltning eller motsvarande.

Regler för husdjur skiljer sig mellan kommuner

Det är varje kommuns uppgift att tillämpa lagen i sin kommun. Därför kan det vara olika regler och avgifter. I Stockholm är det till exempel tillåtet att ha tupp, dock är villkoret att den hålls inomhus mellan klockan 21:00 och 07:00 och på helger ska den hållas inne till kl 09:00.

Den som bor i Malmö får inte ha tupp inom tätbebyggt område.

- Vi brukar fråga om de verkligen behöver tupp och talar om att det lätt skapar problem, säger Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen i Stockholms kommun.

Galande tupp? Tänk på hur många som berörs

Han påpekar att om man bara har några få hus som grannar, stör tuppen kanske 10-15 personer när den gal. Har man däremot hundra hus i närområdet, kan 400 personer väckas av tuppen. Sådant är grogrund för konflikter, även om kravet på att tuppen ska vara inomhus från 21:00 till 07:00 uppfylls. Med detta sagt, finns det inga ärenden med konflikter gällande tuppar som de driver i dagsläget.

- Grannarna kommer överens med varandra, menar Jerzy Slazak.

Det finns inget formellt krav på att få grannarnas tillstånd för att ha höns eller minigris, men det kan vara en sund start för fortsatta bra relationer till grannarna.

Försök lösa eventuella problem

Grannar som blir störda av hundar, katter, höns eller andra djur i grannträdgårdarna, bör i första hand kontakta djurägaren.

- Det är enklast om de pratar ihop sig och löser problemet. Det går snabbast, säger Jerzy Slazak på Miljöförvaltningen i Stockholm.

Lyckas man inte komma överens, går det att vända sig till miljöförvaltningen. Den utreder då om det finns ett reellt problem för hälsa och miljö enligt miljöbalken. Resultatet av utredningen blir ett beslut som i sin tur går att överklaga.

Om utredningen visar att det finns en olägenhet för människors hälsa kan tillståndet att ha djur dras in eller antalet djur begränsas. Den här processen kan ta tid och svaret kanske inte blir det man önskar.

Djur som kan kräva tillstånd

I detaljplanerat område kan du behöva söka tillstånd för att ha:

  • Orm
  • Minigris
  • Höns 
  • Duvor

Det gäller även några djurarter som är mindre vanliga i villaområden:

  • Ko
  • Häst
  • Get
  • Får
  • Andra grisar och fjäderfän

Utanför detaljplanerat område behövs inget tillstånd. Kontrollera vad som gäller i just din kommun. När det gäller ormar kräver vissa kommuner bara tillstånd för giftiga arter, andra för alla typer av ormar.

Text: Ulrica Otterling

Enligt NE är husdjur

Djur som lever under människans vård och kontroll och som tillgodoser ekonomiska, sociala, estetiska och andra behov. Oftast menar man med husdjur mer eller mindre domesticerade djur, dvs. sådana som påverkats av människans avelsurval. Även ett vilt djur som hålls tamt kan dock ibland kallas husdjur. Som husdjur räknas lantbrukets produktionsdjur, drag- och riddjur, sällskapsdjur, sport- och tävlingsdjur, religiösa kultdjur etc.

Symbiosen mellan människan och hennes husdjur, som inleddes för kanske mer än 14 000 år sedan, är fortfarande levande även om husdjuren genom den moderna tekniken fått ersättare på vissa områden.

Det första husdjuret anses vara hunden, som följdes av getter och får och senare renar, nötkreatur och andra oxdjur, kameler, svin, hästdjur, katter, kaniner, bin, fjäderfä och olika specialiserade pälsdjur. Bland nya husdjur i vår tid kan nämnas hjortar, farmade pälsdjur, odlad fisk och laboratoriedjur. Som exempel på ev. framtida nya husdjur kan nämnas de afrikanska oryx och eland. Antalet sällskapsdjur har i vår tid ökat med höjd levnadsstandard och det faktum att många människor lever utan kontakt med lantbruket. Jämför domesticering, husdjursavel och boskapsskötsel.


© 2020 INFORMATION OM ATT ÄGA ANKOR I VILLAOMRÅDE
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång