Handbok

Omlets>> guide till ankor

Ankor är fågelvärldens komiker. Om du tillbringar tid tillsammans med ankor kan du alltid vara säker på att du kommer skratta, bara att se dem vagga omkring gör vem som helst glad. Vissa raser, som campbell, kommer lägga lika många ägg som de flesta höns, med fördelen att ankor också är vattentäta. Med lite förberedelser kan de glatt leva i din trädgård. I den här handboken kommer du lära dig det mest grundläggande om dessa fantastiska varelser och hur du tar hand om dem, plus några extra fascinerande fakta!

Var började allt?

I stort sett alla ankraser som är vanliga idag härstammar från den vilda gräsanden, anas platyrhynchos. Det latinska namnet kommer från anas (en and) och en kombination av två grekiska ord, platus (bred) och rhynchos (näbb).

Ingen vet säkert när gräsänder tämjdes för första gången, men det finns bevis på att de gamla egyptierna använde ankor i religiösa offringar och det är möjligt att de också födde upp dem för kött. I Sydostasien höll man ankor fångna tidigare än år 500 f.Kr. och romarna avnjöt med säkerhet sällskapet av ankor, så länge de hade grillats över öppen eld. Fram till 1800-talet var det i stort sett bara köttet man var intresserad av, snarare än äggen. Det var dåliga nyheter för änder med vita fjädrar eftersom deras blekare kött ansågs godare.

Det finns bara en anka som inte härstammar från gräsanden. Myskanden är en stor, tung and som i det vilda sover i uppe i träd och härstammar från Centralamerika och Sydamerika. Nästa gång du är på besök i Amazonas kan du försöka leta reda på en! Spanska upptäcksresande tog med sig myskänder tillbaka till Europa under 1500-talet.

Vilda änder är otroliga flygare och har traditionellt jagats, både för nöje och för kött. En supertrevlig liten ras vid namn mignonanka användes av jägare för att locka fram vilda änder eftersom de har ett väldigt högt och regelbundet kvack. Nu för tiden är mignonankor väldigt populära trädgårdsankor på grund av sin storlek, färg och form.

Ankägg är större och mer mättande än hönsägg, vilket gör den populära bland kockar. Det finns nu många raser som lägger lika många ägg om året som de bästa av höns.

Är de för mig?

Ankor blir mer och mer populära, förmodligen eftersom de är så mångsidiga. De lägger supergoda ägg, äter matrester, dödar skadedjur i trädgården och är allmänt bra husdjur. Här är en lista på saker att tänka på om du funderar på att skaffa ankor.

Hur många ska jag ha?
Du bör aldrig ha bara en anka, eftersom hen kommer känna sig ensam. Du kan ha bara honor, eller bara hanar. Men om du vill ha båda bör du bara ha en hane på 4-6 honor eftersom hanarna under parningssäsongen kommer vara väldigt aktiva, och en ensam hona kan få problem.

Behöver de vatten?
Det ideala sättet att ha ankor är att ha tillgång till rinnande vatten, som en bäck eller å. Om det inte är möjligt kan du ge dem en plaskdamm. Den bör vara djup nog för dem att doppa sig i och bred nog för dem att kunna motionera. Du måste byta ut vattnet ungefär en gång varannan vecka. En stillastående damm är inte lika bra, eftersom deras spillning snabbt kommer göra vattnet grönt, och du kommer behöva pumpa ut vattnet för att rengöra den. Det är värt att täcka området under och runt dammen med småsten så att ankorna inte gör allt till lera.

Hur stor trädgård behöver jag?
För ett par små ankor, 7m x 8m och för ett par större ankor bör du ha en yta på åtminstone 12m x 12m.

Är de högljudda?
Det kan bli svårt att hålla det hemligt för grannarna att du skaffat ankor. Även om de flesta kommer tycka att ljudet från ankor är trevligt är det värt att berätta om dina planer för grannarna. Ankor kvackar inte hela tiden, men kan vara ganska högljudda om någonting överraskar dem. I övrigt pratar de med varandra under dagen. Mängden ljud de ger ifrån sig beror på vilken ras du har. Mignonankor är mest högljudda, det är därför de används för att locka fram andra ankor vid jakt. Pekingankor är inte långt ifrån dem. Om du är orolig över ljud är myskankor de absolut tystaste, och är ägg inte så viktigt för dig är hanar tystare än honor för de flesta raser.

Hela vägen från stjärt till näbb

1 Öron
2 Ögon
3 Ansikte
4 Näsborrar
5 Övre käken
6 Topp
7 Nedre käken

8 Handpennor
9 Armpennor
10 Stjärt
11 Klor
12 Simhud
13
14 Tarsus

Ögon
Ankor har god syn och kan se långt. De kan också se i stort sett 360 grader runt sig själva eftersom ögonen sitter på sidan av huvudet. Det enda problemet är att de inte har fungerande tårkanaler, så de behöver vatten regelbundet för att kunna rengöra och fukta sina ögon.

Näbb
En ankas näbb är en fantastisk produkt av evolutionen. De är designade för att kunna skyffla upp vatten och rota runt efter insekter och andra godsaker i marken. Näsborrarna sitter nära huvudet, så att de kan leta efter mat i vattnet utan att behöva hålla andan. Övre halvan av ankas näbb, culmen, är en förlängning av kraniet och sitter fast. Bara underkäken rör sig. Näbben är täckt av ett lager keratin som konstant bryts ner och växer tillbaka.

Fötter
Tillsammans med näbben är ankors fötter förmodligen deras mer karakteristiska symbol. Simhuden mellan tårna gör det möjligt för dem att simma väldigt snabbt, men fötterna är också användbara för att paddla runt i vattnet. Även om simfötterna ser mjuka ut bör du vara försiktig när du håller din anka, eftersom de har små klor längst ut på fötterna.

Fjädrar
Även på nära håll ser en ankas fjäderdräkt ut som en sömlös filt, och fjädrarna överlappar varandra för att skapa en mjuk, strömlinjeformad yta. De håller fjädrarna fina genom att regelbundet rengöra sig själva. Då gnuggar näbben olja på fjädrarna från en körtel vid stjärtfjädrarna. De använder sedan näbben för att täcka fjädrarna med en tunt lager olja, för att göra dem vattentäta. Ankungar får denna olja från sin mamma tills de utvecklat egna fjädrar. Ankor har också olika lager av fjädrar för att kunna klara av olika väderlekar. Under de översta fjädrarna har de ett tjockt lager dun som isolerar dem och gör att de kan simma runt i kallt vatten hela dagarna.

Stjärt
Stjärten är oftast ett bra sätt att könsbestämma en anka. Om du ser ett par små lockiga fjädrar bland stjärtfjädrarna är det troligt att ankan är en könsmogen hane.

Vingar
De flesta ankor har vingar som gör att de kan flyga både högt och långt. De har aerodynamiska kroppar och kan vika in sina fötter, så att de inte är i vägen. Till skillnad från höns har de stora, väl utvecklade flygfjädrar.

Ursäkta mig, vem bestämmer här?

Alla ankhus har en hackordning. Den etableras tidigt och sen igen om en ny anka kommer in i flocken. Ritualen kan vara ganska våldsam, men bör snabbt vara avklarad. Gå inte emellan så länge en anka inte har svårt att komma åt mat och vatten. Om det händer, ställ ut fler mat- och vattenskålar så att ankorna har olika platser att gå till.

Ålder är bara en siffra

Man brukar säga att "en gammal anka är en glad anka", och det är inte ovanligt att se ankor som är 7 eller 8 år. Det är ganska gammalt för en fågel, de flesta höns lever t.ex. fyra eller fem år. Vissa hybridrasen som avlats fram för att lägga ägg lever inte lika länge, då är fem år en genomsnittlig ålder.

Att kvacka eller inte kvacka?

Till skillnad från höns, där hanen är den högljudda, är honankor vanligtvis de som ser till att det aldrig blir en tråkig stund i trädgården. Ankor annonserar att solen går upp precis som tuppar, men de hittar också massvis med andra anledningar att kvacka under dagen. Manliga ankor är vanligtvis tystare och låter lite som att de försöker kvacka men är förkylda, vilket resulterar i ett något kvackigt raspande ljud.

Om du funderar på att skaffa ankor till trädgårdar och du har grannar bör du vara medveten om detta. De tystaste raserna anses vara myskanka och campbell.

Vet du skillnaden på en mignon och en campbell?

Det är värt att tillbringa lite tid med att lära känna olika raser av ankor innan du bestämmer dig för vilken som passar dig och din trädgård.

Det första du bör fundera på är: varför skaffar jag ankor? Är det främst som husdjur, för äggen, som snigelätare eller för kött? Tänk på om grannarna kommer klaga om du väljer en mer högljudd ras. Tänk också på hur mycket plats du kommer kunna ge dina ankor. Välj ras efter hur mycket mark och vatten dina ankor kommer ha tillgång till. Vi har en lång lista på ankraser i vår katalog, men här är några av de vanligaste ankorna på marknaden.

Mignonanka
Mignonankor är små, och deras proportioner gör att de nästan ser ut som leksaksankor. De användes tidigare av jägare eftersom deras läten lockade fram andra ankor. Mignonankor var väldigt ovanliga under fösta halvan av 1900-talet men har på senare år blivit väldigt popoulära och vinner nu fler priser på utställningar än några andra ankor. Mignonankor är ett bra val för förstagångsägare eller om du inte har så mycket plats eftersom de är små och försiktiga av naturen. Honorna är dock väldigt högljudda och pratglada, vilket kanske inte alltid är så populärt bland grannarna.

Det finns flera olika sorters mignonankor. De vanligaste 10 färgerna är: aprikos, bibbed, svart, blå, mörk silver, magpie, gräsand, pied, silver och vit. De lägger mellan 25 och 75 ägg om året.

Campbells
Campbell-ankan skapades av en Adele Campbell från Gloucester i England. Hon parade gräsänder med löpankor och fick fram khaki-färgade ankor som lägger massvis med ägg. Ungefär 200 per år är inte ovanligt, och några av de bästa har lagt över 300 per år. De är relativt tysta fåglar och blir bra husdjur, så länge du har en medelstor trädgård. Eftersom de härstammar från löpankor har de en ganska stående hållning, och kallas ibland för pingvinankor.

Campbell kommer i två varianter, khaki och vit. De ursprungliga hanarna hade grönt huvud, grå rygg, mörkrött bröst, svart bak och en vit ring runt nacken.

Indiska löpankor
Dessa ankor är förmodligen det närmsta du kan komma en vandrande vinflaska, och de har utsetts till Omlets favoritankor. Inte för att vi gillar vinflaskor utan för att de är så roliga att titta på när de vandrar omkring. De används av herdar för att träna vallhundsvalpar eftersom de rör sig på samma sätt som en flock får. Löpankor lägger mellan 150 och 300 ägg om året och tycker inte jättemycket om att simma, så de kan vara en bra ras om du inte har så mycket vatten.

De vanligaste varianterna på indisk löpanka är vit, svart, gul, choklad och grå, men det finns också massvis med inofficiella färger.

Ankor, hundar och grodor...

Ankor är vänliga varelser, men de tycker om att ha sin egen plats, så oinbjudna gäster kommer ombedjas att gå därifrån med ett kvack och möjligtvis ett bett i hälen! Du bör vara försiktig med hundar, och presentera dem för varandra sakta. Katter bör inte störa de flesta ankor, men några av de mindre raserna, som inte är mycket större än duvor, kan vara i fara. Om du har katt, eller om du har katter som stryker omkring i trädgården är det bäst att försöka hålla dem på avstånd från ankorna.

Om du har höns och vill ha ankor brukar det inte vara några problem. Det kan dock vara bäst att enbart ha honor, eftersom hanar när de får chansen kommer försöka para sig med höns. Har du dock en groda eller en snigel som husdjur är det bäst att hålla dem borta från ankorna, eftersom de lätt annars förvandlas till lunch.

STRÖ

Ett tjockt lager halm är det bästa alternativet, tätt följt av träull.

Använd inte hö som underlag åt dina ankor eftersom det innehåller bakterier som kan leda till andningssvårigheter. Se till att du byter underlaget regelbundet för att se till att det inte blir fuktigt och smutsigt. Kolla noga efter ägg innan du kastar ut det dock!

Inget gräs? Ha ankorna på träflis

Om du vill ha din bur på en speciell plats i trädgården kan det vara perfekt att ställa den på träflis. När du vill städa gården kan du bara kratta och ta bort smutsiga och fuktiga träbitar, ungefär en gång i månaden.

Det tar inte lång tid att fixa en yta med träflis för din bur, och det är relativt billigt också.

Vad du behöver:
1 bur och ankor.

En yta på 4 x 1,5m. Det ger dig gott om plats att rengöra din bur genom att dra ut spillningsbrickan.

300 liter träflis från en bra trädgårdsbutik. Välj en sort med grövre bitar, eftersom mindre bitar och barkmull lätt kan bli för fuktigt.

7,3m bård (det är tillräckligt för att tillverka ett 3-sidigt område som vårt). Vi har valt en träbård, men det finns massvis med alternativ, allt från plats till nät. Om du inte använder någon bård alls kommer flisen snart ligga över hela trädgården.

Hur du gör:

  • Ställ buren på platsen du valt.
  • Lägg ut kantbitarna runt buren. Se till att du lämnar tillräckligt med plats för att kunna öppna dörren på gården och ta bort spillningsbrickan.
  • Flytta din bur och montera bårderna.
  • Häll på träfliset. Kratta det jämnt så att marken är fylld till ungefär 5cm. Se till att flisen är relativt platta så att buren kan vila mot marken.
  • Sätt din bur och gård på plats, släpp ut dina ankor och klappa dig själv på ryggen!

Dagliga ankrutiner

  • Se till att mat- och vattenbehållare är fulla. Om det är väldigt kallt måste du se till att vattnet inte fryser, så att ankorna kan komma åt och dricka.
  • Öppna dörren till buren för att släppa ut ankorna på morgonen. Om du är hemma kan du låta ankorna gå fritt, men om du ska iväg och inte kan vara säker på att en räv inte kommer in i trädgården är det bäst att hålla dem på en säker gård.
  • Plocka in äggen! Om du regelbundet samlar in äggen minskar du risken att de skadas, och du förhindrar att ankorna börjar ruva på dem.
  • Kolla solskydd. Även om ankor klarar av både kyla och regn tycker de inte om att vara i direkt solljus. Under sommaren är det därför väldigt viktigt att se till att de har någonstans att gå där det är skugga.

MAT

Ankor är väldigt tåliga och anpassningbara, men för att få fram optimal äggproduktion och god hälsa behöver de rätt balans av näringsämnen, och konstant tillgång till vatten.

Tama ankor som lägger ägg kan ges ett foder som innehåller rätt blandning av protein (16-18%), kalcium (2-3%), kolhydrater, fibrer (6%), Omega 3-oljor (4%), vitaminer och mineraler.

Ankungar behöver speciellt foder under de första 8 veckorna, och efter det behöver de begränsade portioner tills de är ungefär 16-18 veckor gamla. Därefter kan de äta vanligt ankfoder.

Fodermängd
Mängden foder du ska ge dina ankor beror på deras storlek. Tabellen här under ger en ungefärlig uppskattning.


Vatten
Behållaren för vatten bör rymma ungefär 3 liter vatten, vilket bör räcka för två ankor i ett par dagar. Det är dock bäst att fylla på vatten varje dag.

Annan mat
Anknäbbar är otroligt användbara, och låter dem leta efter mat som frön, gryn, ekollon och gräs, samt insekter, sniglar och ryggradslösa vattendjur. Om du tittar noga kan du se en sorts sågtandad rand längs med ankans näbb. Denna ojämna kant gör inte bara att de lättare kan hålla fast mat, utan silar också fram små växter och djur från vatten eller lera. Ankor älskar fruktträdgårdar, och ängar med klöver. Om du har ankorna i din trädgård bör du hålla dem borta från grönsaksland och rabatter med unga växter.

Som en belöning till dina ankor kan du sätta en glödlampa med låg watt ungefär 30cm ovanför marken på kvällen, så att dina ankor kan smaska i sig insekterna som svärmar runt ljuset. Men det är förstås lite orättvist mot insekterna.

Hålla ankor

Hur lätt det kommer vara att fånga dina ankor beror på hur vana de är vid mänsklig kontakt. Om du har en bra relation med din anka kommer du förmodligen bara behöva locka med lite mat. Om inte, försök jaga runt ankan tills du fått in den i ett hörn innan du försöker lyfta upp den. På så sätt kommer ankan inte bli allt för stressad och orolig.

Ankor har mer ömtåliga fötter och ben än höns, så det bästa sättet att få tag på en anka är antingen längst ner på halsen, eller ovanifrån med en hand över varje vinge.

När du har fångat ankan, ändra ditt grepp så att du kan bära den medan du stöttar kroppen. Använd en hand för att bära under genom att lägga pekfingret mellan benen på ankan och säkra upp med långfingret och tummen på vars en sida av benen. Det kommer inte bara vara bekvämt för ankan, det gör förhoppningsvis också att du kan hindra de sparkande fötterna från att riva dina händer.

Med en hand under ankan är det relativt lätt att hålla den tyst och genomföra de hälsokontroller du måste göra. Att hålla ankan och vänja hen vid mänsklig kontakt kommer vara värt det i slutändan. Att ha en anka som är lätt att plocka upp och stoppa om på kvällen kommer göra livet mycket lättare när du har bråttom!

Jobb under veckan

Se till att spillningsbrickan inte är full. Ankbajset kan läggas direkt på grönsakslandet, men det är för starkt för blommor. Lägg det istället på komposten, det kommer påskynda processen och ge dig fantastisk kompostjord.

Flytta buren till en ny plats på gräsmattan. Det motverkar att en yta av din trädgård blir förstörd och att sjukdomar byggs upp.

Töm ut badvattnet och rengör badet. Det är bra att göra detta ett par gånger i veckan beroende på hur många ankor du har och hur snabbt vattnet blir smutsigt. Nytt vatten kommer inte hålla sig rent länge eftersom ankorna kommer hoppa i med leriga kroppar, men så länge de har en annan plats att dricka vatten från dagligen är det inte ett problem.

Försöka att se till så att dina ankor är friska genom att plocka upp dem och titta efter några av de saker vi skriver om i vår del om ankhälsa.

Byt ut underlaget du har i huset och se till att värpredet är rent och fint.

Hur du får dina ankor att känna sig som hemma

När ni åker hem kan du göra det bekvämt för ankorna genom att sätta dem i en rymlig låda med mycket halm. De behöver ingen färdlektyr, men det är bra om ni gör resan så kort som möjligt. Det kan vara ganska förvirrande för dem att lyftas ut ur lådan och inte känna igen sig, så här är ett par saker du kan göra för att få dem att känna sig hemma i din trädgård så fort som möjligt.

1: Ge dem någonting riktigt gott att äta. Många ankor älskar spagetti, så prova det. Andra saker som ofta är populära är äpplen och tomater.

2: Presentera dina andra husdjur sakta. Ankor kommer ofta bra överens med hundar och katter, men det är bäst att vänta en dag eller två tills ankorna kommit på plats innan du låter dem träffa dina andra djur.

3: Prova att blanda deras foder med lite probiotisk yoghurt till en sorts gröt. Det är fantastiskt för deras matsmältning och hjälper dem med den stress och oro det kan innebära att flytta.

Är din anka sjuk?

Det är alltid bättre att försöka förebygga sjukdomar, och med ankor är det ganska lätt eftersom de naturligt är väldigt stryktåliga och tuffa djur som oftast mår bra så läge de får:

  • Rätt kost
  • Rent vatten att dricka
  • Ett bra ankhus
  • En hygienisk omgivning

De vanligaste problemen med ankor är att de fått i sig giftiga eller på andra sätt farliga saker, smutsigt vatten och skador. Här är en lista över vanliga problem, och vad du kan göra år dem.

Näringsbrist:
Om dina ankor visar tecken på sjukdom men du inte ser några tydliga tecken på skador eller specifika sjukdomar kan det vara deras kost som är problemet. Kolla först att de inte kommit åt några giftiga växter. Sen kan du ändra deras kost, och läsa på vad den bör innehålla. Du bör också kolla deras kväva. När ankor skopar upp mat från marken kan de av misstag få i sig saker de inte bör äta, som spikar eller andra bitar av plast eller metall. Dessa fastnar i matsmältningssystemet och kan orsaka gradvis viktminskning, håglöshet och i det långa loppet döden.

Ben och fötter:
Ankor har ganska ömtåliga ben och fötter, så plocka aldrig upp ankor från fötterna. De kan få sår på undansidan av fötterna, så se till att regelbundet rengöra och desinficera området, och håll sen ankorna på ren halm tills såret läkt. Ibland kan ankor sträcka muskler i benen, vilket kan leda till att du ser dem halta. Då är det bra för ankan att motionera i vattnet, eftersom simning inte är lika påfrestande. Brist på vitamin B3 (niacin) kan också orsaka halta ankor. Denna vitamin är vattenlösning, så du kan addera den till vattnet ankorna dricker.

Mask:
De mest troliga maskar som dina ankor kommer drabbas av är rundmaskar och bandmaskar. Minskad äggproduktion och ökad hunger är tydliga symptom. Hos fåglar kan diarré också vara ett symptom, men om ankan endast har diarré är mask förmodligen inte problemet. Kontakta din veterinär, hen kan ge dig rätt behandling för dina ankor.

Löss:
Du ser att din anka drabbats av löss om det börjar byggas upp en vit yta nära kloaken. I allvarliga fall kan det också gå upp på fjädrarna. Det vita är lössens ägg. Om du upptäcker detta när du undersöker din anka, borsta bort dem och smörj med vaselin. Om problemet fortsätter kan du få medel hos din veterinär som dödar lössen. Förebyggande åtgärder är dock alltid bättre, så häll luspulver i värpredet då och då. Det är också värt att säga att du inte behöver oroa dig för att lössen ska spridas till dig eller andra djur!

Röda hönskvalster:
Symptomen innefattar låg äggproduktion, samt i allvarliga fall att fågeln ser något blek ut eftersom de förlorat blod till de små skadedjuren. Du kommer inte kunna hitta kvalster på dina ankor eftersom de bara kryper ut ur sina gömmor under natten. Kollar efter kvalster i ankhuset varje vecka. Det finns kvalstermedel att använda för att förebygga anfall.

Aviärt infektiöst bronkitvirus:
Du ser minskad äggproduktion och tunna, grova och rynkiga äggskal. Fåglarna nyser och rosslar, och det rinner från näsan. Det är väldigt liten risk att dina ankor drabbas av denna sjukdom, men det är möjligt. Den bör bara vara ett par veckor. Äggproduktionen kommer gå upp igen, men kommer förmodligen aldrig bli riktigt lika bra igen, och du kommer se mer märkliga ägg.

Aspergillos:
Ankan kommer vara törstig och håglös, och ha väsande andning. Sjukdomen kan undvikas genom att regelbundet rengöra spillningsbrickan. Unga ankor drabbas oftare, men även vuxna ankor kan få aspergillos. Sjukdomen sprids genom att ankan andas in sporer från mögliga svampar. Tyvärr finns ingen behandling, så det bästa är att låta ankan slippa lida, antingen hemma eller hos en veterinär.

Vingklippning

Även om de flesta ankor har förlorat sin förmåga att flyga finns det undantag. Myskänder, mignonankor, ostindiska och tämjda gräsänder kan alla flyga, så om du har någon av dessa raser är det bäst att klippa deras fjädrar. Det är ganska lätt gjort, allt du behöver göra är att klippa handpennorna på ena vingen. Att klippa en vinge kommer göra att ankan tappar balansen när hen försöker flyga, och det är helt smärtfritt. Det går att likna vid att klippa håret för oss människor.

Klipp bara handpennorna eftersom de andra fjädrarna är viktiga för isolering. Om din anka är ljus i färgen kan du se var du kan klippa och var blodådrorna börjar gå igenom fjädrarna. Om fjädern är mörkare kan du försöka hålla den upp mot ljuset. Glöm inte att du måste klippa fjädrarna efter varje gång fågeln har ruggat.

Om du känner dig osäker är det alltid bäst att be om hjälp från er veterinär.

Liggsjuka ankor

Då och då kan din anka vilja ruva på obefruktade ägg. Vissa ankor har en starkare modersinstinkt, men det kan hända när som helst. Det är ganska lätt att upptäcka eftersom din anka kommer vägra att lämna värpredet. Hon kan också ge ifrån sig ett märkligt morrande om du stör henne, och kan bli ganska aggressiv. Men såvida din anka inte varit i närheten av en hane under de senaste 7 dagarna kommer äggen inte vara befruktade, och kommer därför aldrig kläckas. Försök att ta bort äggen varje dag för att minska risken för att dina ankor blir liggsjuka.

Vad ska jag göra?
Om du inte gör någonting är det troligt att din anka kommer ruva i upp till tre veckor (det är så länge det tar för befruktade ägg att kläckas). Det är inte nödvändigtvis ett problem, men kan hindra dina andra ankor från att använda redet. Du kan plocka bort henne och blockera värpredet så att hon inte kan komma dit. Var modig och bestämd och plocka ut henne från ankhuset. Efter ett par dagar har hon tappat lusten, och du kan släppa in henne igen.

Ändrar ankor sina fjädrar?

Eftersom ankor bryr sig om stil är det viktigt för dem att hålla sig fina genom att göra sig av med gamla fjädrar en eller två gånger om året och ersätta dem med nya, skinande. Lyckligtvis ramlar de inte alla av på en dag och gör ankan helt skallig. Nya fjädrar börjar växa ut i nacken, och går sedan över ryggen ner mot stjärten. Hela processen tar upp emot sex veckor.

Honankor ruggar bara en gång om året, vid samma tid som de får (eller skulle ha fått) ungar. När de små är redo att flyga ut ut boet kommer mamman ha nya fjädrar. Ankungar har sin första fjäderdräkt 6-7 veckor, och denna är specifik för ynglingar. Vid den här tiden ser båda kön likadana ut. Väldigt snart efter detta börjar de rugga igen och går fjädrar med samma färg som de vuxna.

Hanar ändrar stil två gånger om året, så man kan säga att de har en sommar- och en vintergarderob. Under parningstiden när de vill se som bäst ut för att få sin chans med tjejerna är fjäderdräkten skinande och färgglad. Efter detta (mot slutet av sommaren) byts fjädrarna ut och de får en mer försiktig, kamouflerad fjäderdräkt som liknar honans. Den behåller de tills början av året då nästa ruggning ger dem sin mer attraktiva stil tillbaka. Under hela året behåller de samma vingfjädrar så att de alltid kan flyga och slippa undan rovdjur.


Årstider

VÅR - Trädgården börjar vakna från vinterns vila, och dina ankor kommer trivas med de längre dagarna. Solljuset kommer få dem att lägga mer ägg, och gör att du kommer tillbringa mer tid i trädgården med dem.

Det är en bra tid på året att vända upp all fantastisk kompost som dina ankors spillning har skapat och så sallad, rotfrukter och frukt i ditt grönsaksland. Ankgödsel är speciellt bra för saker som vinbärsbuskar, så att du kan göra saft och sylt. Perfekt - från ankbajs till saft i tre korta steg.

SOMMAR - Det är viktigt att ankorna har gott om färskt vatten. De kommer dricka mer under sommaren, så se till att du fyller på regelbundet. Vattnet de simmar i måste också bytas med regelbundet för att motverka att det börjar växa alger.

Låt ankorna gå fritt i trädgården så kommer de plocka upp skadedjur som sniglar och flugor. Det kan dock vara bra att skydda nya växter och grönsaker, eftersom de är väldigt smaskiga för ankor. Det finns risk att dina ankor blir liggsjuka och börjar ruva på obefruktade ägg under sommaren, så se till att plocka äggen varje dag för att uppmuntra dem att röra på sig.

HÖST - Det är redan höst, och dina hanankor kommer snart tappa sina vackra sommarfjädrar och få en mer vinteranpassad look som smälter in i omgivningarna. Ankor är fantastiskt sällskap i trädgården under denna tiden på året, och kommer entusiastiskt ta bort all fallfrukt och gå igenom de blöta löven på marken för att hitta någonting gott att äta.

När dagarna blir korta och nätterna längre är det viktigt att stänga om ankorna på kvällen, gärna kort efter ett de gått in för att lägga sig. Se också till att vända runt komposten så att den fantastiska ankspillningen får möjlighet att förvandlas till magisk gödsel.

VINTER - Det viktigaste att tänka på under vintern är vatten, värme och vind. Vatten är otroligt viktigt för ankor, så du måste se till att de alltid har tillgång till färskt vatten. När det blir minusgrader måste du se till att det inte fryser, eftersom ankorna måste kunna dricka och doppa sina huvuden under ytan.

Ankor tappar massvis med kroppsvärme genom benen. Det är därför viktigt att se till att de har gott om halm inne i huset som de kan vila på.

Vilket väder det än är kommer ankorna inte vilja sitta inne och ha tråkigt hela dagen. Om de inte har fri tillgång till trädgården med träd och buskar att gömma sig under måste du se till att de har en skyddad plats på gården när de kan sitta och fundera.

ÄGG

Ankorna kommer glatt lägga ägg utan sällskap från en hane. Om du inte har en drake kommer äggen aldrig befruktas, och kan därför aldrig ruvas till ungar.

Om du har en hane kan du vara säker på att att han kommer befrukta äggen, och om dina honor är benägna att ruva kommer de ligga på äggen 28 dagar, och om du har tur kommer det leda till fler ankor. Det är väldigt spännande att föda upp ankor, men du måste fundera på vad du ska göra med ungarna om du inte har plats att behålla dem själv. Det är också viktigt att tänka på att om du har fler än två hanar kommer de bråka och vara aggressiva under parningssäsongen.

Tills nyligen var hönsägg de enda äggen som fanns tillgängliga att köpa i affärer, men ankägg är minst lika goda. De är ofta lite större än hönsägg och kan ätas kokta, pocherade eller stekta, eller användas i både matlagning och bakning.

Varför kan jag inte köpa ankägg överallt?
Efter andra världskriget kom en rapport över mat som hade större risk att bära på salmonellavirus, och dessa matvaror fick ett dåligt rykte. Ankägg var med på listan, och även om risken var väldigt liten blev folk tveksamma, och det blev svårare och svårare att få tag på dem. Det verkar dock som att de är på väg tillbaka!

Är det större risk att ankägg är förorenade?
Ankägg har större porer i skalet än hönsägg, så de måste rengöras och hållas kylda. Som en allmän regel bör de användas inom tio dagar. Men så länge du äter färska ägg är det inga problem.

Ett ägg skapas från insidan och ut. Gulan blir till först, och slås sedan in i ett lager av äggvita innan de båda förpackas i ett äggskal.

I början är äggen en liten äggcell, och det tar en vecka för den att växa till en gula. Om du skär ett kokt ägg på mitten kan du se mörka ringar i gulan. De mörka områdena skapades under dagen, och de ljusare områdena under natten. Konstigt men sant!

När gulan är klar släpps den ut i äggledaren. I första steget adderas äggvitan, som består av i stort sett enbart protein, vatten och mineraler.

Längre ner i äggledaren får ägget två sammankopplade strängar högst upp och längst ner. De ankrar gulan till skalet och håller den i mitten av ägget.

I nästa steg skapas skalmembranet runt vitan. Sen fortsätter ägget ner till livmodern, där skalet kommer på plats. Skalet är gjort av kalciumkarbonat, som också hittas i marmor och krita. Ett äggskal är en fantastisk sak. Det är genomsnittligt 0,3mm tjockt, men otroligt starkt. Ankägg är mer porösa än hönsägg, vilket innebär att de är mer benägna att plocka upp dofter från saker som förvaras i närheten, som fisk eller vitlök. De blir också dåliga snabbare, så ät dem inom två veckor.

Färgen på äggskalet beror på ankrasen och individuella skillnader mellan ankorna. Vissa ankor lägger nästan svarta ägg, och andra helt vita, men färgen på skalet påverkar inte smaken.

Färgen på äggulan beror på vad dina ankor äter. Om de t.ex. äter massvis med gröna ekollon kommer gulan gå mot grönt, medan paprika kommer göra den rödare. För en djup gulorange färg ska du se till att dina fåglar äter gott om gröna grönsaker. Broccoli, spenat, gräs och brysselkål är alla fantastiska (men vi varnar för att kål kan frambringa samma gaser hos ankor som hos människor).

Utan att knäcka ägget kan du göra ett enkelt test och lägga ägget i en skål med vatten:

  • Om det sjunker är det färskt.
  • Om det står upprätt är det ett par dagar gammalt.
  • Om det flyter är det för gammalt.

Superenkelt!

Du bör förvara dina ägg med den breda änden upp och den spetsiga änden ner på en sval plats. Du behöver inte förvara dina ägg i kylskåpet förutom när det är riktigt varmt. Om de förvaras rätt kan äggen hålla i upp till två veckor. Och om du tvivlar är det bara att testa dem!

NÄRING

Ankägg är i genomsnitt 30% större än hönsägg. Därför är näringsinnehållet också något högre. Ankägg innehåller alla åtta aminosyror som krävs för en frisk kropp, och massvis med vitaminer och mineraler. Ett ägg om dagen kommer göra dig väldigt gott!

  • Vitamin B1, B2, A, D, E
  • Fosfor
  • Svavel
  • Kalium
  • Kalcium (ännu mer om du äter skalet, men det är inget vi rekommenderar)
  • Zink
  • Triglycerider
  • Fosfolipider
  • Lecitin
  • Kolin

Du kanske märke att C-vitamin saknas från listan, så drick ett glas apelsinjuice med ditt kokta ägg, så att du inte får sjörbjugg. Ankägg innehåller inga kolhydrater, däremot:

Energi: 108kcal
Protein: 9,5g (ungefär 15% av rekommenderat dagligt intag för vuxna)
Fett: 7,3g

Äggulan innehåller en del kolesterol, så om du måste hålla koll på ditt kolesterol kan det vara bra att inte äta för många ägg varje dag.

Ankor kommer börja lägga ägg när de är mellan 18-22 veckor gamla. När de väl värper är det heller inte säkert att det är helt regelbundet. Anledningen till att du får mindre ägg än vanligt kan var:

När dina ankor ruggar är det troligt att äggproduktionen går ner, eller stannar av helt.

Om dina fåglar blivit skrämda eller stressade kan de sluta värpa under ett tag.

Äggproduktion är det första som drabbas vid uttorkning. Se till att dina ankor har gott om färskt vatten.

Om du låter ankorna gå fritt i trädgården kan de ha skapat ett rede under en buske eller i en hörna någonstans. Följ försiktigt efter ankorna och se vart de går när de tror att du inte ser dem!

ROVDJUR

Det är svårt att inte älska ankor, och för det mesta är denna kärlek helt ofarlig, men ibland kan en beundrare bli lite för exalterad. Rävar är t.ex. kända för att inte kunna kontrollera sin relation till ankor, så det är bäst för alla om de inte bekantar sig med varandra.

Lyckligtvis är buren ett väldigt säker plats för dina ankor att bo. Gården är gjord av starkt armeringsnät i stål, och har en golvlist som hindrar räven från att gräva sig in. Själva huset är superstabilt och har inga luckor eller haspar som räven kan öppna.

Saker du kan göra för att stoppa räven:

  • Var noggrann med att låsa om dina höns på kvällen, helst så fort det blir mörkt.
  • Lämna ingen mat ute i trädgården.
  • Se till att soptunnan alltid är säkert stängd.
  • Om det finns en man eller en hund i hushållet, be honom kissa på olika ställen i trädgården eftersom urin är kemiskt frånstötande för rävar (det är sant, vi lovar!).
  • Öka höjden på stängsel till åtminstone 180cm hela vägen runt.

Om du har att göra med en riktigt envis räv kan du alltid ta kontakt med ett företag som hanterar skadedjur.

© 2020 INFORMATION OM ATT ÄGA ANKOR I VILLAOMRÅDE
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång