ÄGG
Ankägg är något större än vanliga hönsägg, 6-7 cm höga. Äggen har en ljus grön färgton. Storlek, smak och äggproduktion varierar med ras. Ankor kan värpa som höns och under bra förhållander, dvs får tillräckligt med ljus och foder, så kan de få upp till 200 ägg per år. "Ankornas anka" (urfadern) dvs pekingankan, är ingen god ruvare. Äggen är gulvita och väger ca 70 g. Den svenska lantrasen blå anka värper 50-100 ägg om året, medan svensk gul anka värper ännu fler.
ANVÄNDNING
Ankägg är alldeles utmärkta till mat och baklagning och används på samma sätt som hönsägg. Det anses t.o.m. att ankägg är bättre till bak än andra ägg.
Hållbarhet: Likvärdigt hönsägg, 2-3 veckor i kylskåp.
Koktid: Mjukkokt 5 min.
Löpankan värper i pastellfärger, rosa blå, gröna eller gula.